Ukrajina i Moldavija iz Tuzle za 90 eura

14⁄02⁄2018 Tuzla – Kiev – 10 dana – 25⁄02⁄2018 Kišnjev – Tuzla

Danas smo baš zapeli da vas vodimo na istok Evrope. Da li ćete stati na obalu Baltičkog ili Crnog mora, ići južnije ili sjevernije, taj izbor ćemo ostaviti vama. Kako god, imamo neki osjećaj da se nećete pokajati. U ovoj kombinaciji vam donosimo letove iz Tuzle do Kieva, sa povratkom nakon 10 dana, iz Kišnjeva, glavnog grada Moldavije. Period putovanja je druga polovica februara tako da imate dovoljno vremena za pripremu ovog putovanja, ali ne i za čekanje oko kupovine karata. Karte low-cost avioprijevoznika u pravilu nisu fiksne, i uvijek se mijenjaju, zavisno od potražnje, perioda putovanja i raznih drugih varijabli koje utiču na formiranje cijene. Tako da.. uvijek kada vidite neki let, kombinaciju letova, reagirajte brzo, već sutra će možda biti kasno.

Šta je super kod Ukrajine i Moldavije? Pa prije svega što su to jako jeftine a još uvijek neotkrivene destinacije. U centru Kijeva i Kišnjeva možete spavati u hostelima po cijeni od 5-6 eura za noć. Cijene u restoranima, barovima i supermarketima su prilično u skladu sa cijenama noćenja, pa pivo možete popiti već od 1 eura, za kafu ćete izdvojiti 0,75 eura, dok večeru za dvoje u srednjoj klasi restorana nećete platiti više od 15 eura. Ovi nabrojani podaci su za Kijev, za Kišnjev su cijene niže još za 20% u prosjeku. E da, Marlboro košta manje od jednog eura.

Dobro, zaključili smo da je jeftino, međutim, šta raditi tamo osim jesti i piti? S obzirom da pričamo o glavnim gradovima Ukrajine i Moldavije sadržaja ne nedostaje. Tokom dana se možete šetati i obilaziti znamenitosti, ili otići na jednodnevni izlet do Černobila (da⁄ne?)

Od Kijeva preko Vinice može se spustiti do Odese, ukrajinske luke na Crnom moru i popularnom ukrajinskom ljetovalištu. Inače, centar Odese ima tipični zapadnoeuropski izgled jer su ga između ostalih gradili uglavnom francuski arhitekti. U gradu se nalazi niz zanimljivih muzeja i drugih kulturno-umjetničkih spomenika.

Odesa vam se čini vam rute, i želite nastaviti direktno prema Kišnjevu? Između Kijeva i Kišnjeva saobraća voz koji će vas prevesti kroz pola Ukrajine za 20tak eura.
Moldavija je vinska zemlja, kotira među 20 najvećih proizvođača – izvoznika vina. Nekada je Moldavija, uz Kavkaz i Krim, snabdjevala vinom i konjakom cijeli SSSR. Tako vinarija Milestii Mici ima 200 km podzemnih hodnika za skladištenje ovih pića, dok je vinarija Cricova skromnija i ima samo 120 km tih podzemnih hodnika. Ima li potrebe da napominjemo da su cijene jako niske. Huuh!

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

scroll to top