Iran – Teheran (25.04. – 05.05.2018) – 250 euro

Iran – Jeftin, gostoljubiv i prijateljski, raznolik, egzotičan i s bogatom i zanimljivom historijom. Neprocijenljivi historijski spomenici, stari oronuli gradovi, statue, bogata kultura, gostoljubivi ljudi, odlična kuhinja – samo su neki od razloga koji motivišu da se poseti ova prelepa zemlja.

Ovdje nećemo gubiti previše vremena na priču o tome zašto bi trebali posjetiti Iran. To jednostavno ili znate ili ne znate. Umjesto toga ćemo se koncretrirati na što povoljnije karte za ovu destinaciju.

Period putovanja kada tražimo let je idealno april, maj. Najviše zbog temperatura, jer ne bi trebalo ići preko ljeta kada temperature idu i do 40, u martu ima puno kiše, a period od novembra do marta je pohladan. S obzirom da je ovo Islamska republika, jako je bitno u obzir uzeti i period svetog muslimanskog mjeseca Ramazana, koji ove godine pada u periodu od 16.05 – 16.06.2018.

Putovanje je prilično jednostavno, iz Sarajeva sa presjedanjem u Istanbulu. U polasku 8 sati (stignete vidjeti nešto i u Istanbulu), u povratku 3 sata.

Avio prijevoznik je Pegasus, niskobudžetni turski avio prijevoznik koji četiri puta sedmično održava liniju Sarajevo – Istanbul (S. Gokcen). Karte kupujete direktno na stranicama Pegasusa, međutim moramo napomenuti da su jako podložne promjenama, i doslovno svaki dan se mjenjaju cijene. S toga kada naiđete na povoljnu cijenu ne čekajte dugo. Drugo rješenje je da potražite kartu na drugi, sličan datum.

Sarajevo – Istanbul – Teheran (25.04. – 05.04.) 10 dana

Konkretno ovi datumi koje smo mi izabrali uključuju praznik Prvi maj i vikend, i pored najbolje cijene za ovo putovanje čine nam se najbolji.

Za ulazak u Iran potrebno je posjedovati važeću iransku vizu koja se dobija u Ambasadi Irana u Sarajevu. Napominjemo da se putnicima koji u pasošu imaju vizu Izraela zabranjuje ulazak u Iran.

Vize, ali isključivo turističke, u trajanju od 14 dana, mogu se dobiti i na aerodromima „Imam Homeini” i „i Mehrabad „ u Teheranu, u Širazu, Mašadu, Tabrizu i Isfahanu ali se ipak preporučuje da se vize izvade unaprijed. Vize dobijene na aerodromu ne mogu se produžavati i koštaju 50 eura.

Ne postoji obaveza posjedovanja određene količine sredstava po danu boravka.

Dozvoljen je unos cigareta i parfema za ličnu upotrebu, kao i poklona u vrijednosti do 80 USD.

Uz posjedovanje Međunarodne veterinarske potvrde, sa navedenim primljenim vakcinama, u Iran možete putovati sa svojim kućnim ljubimcima, osim sa psima. Potvrda ne smije biti starija od 14 dana prije putovanja. Životinja mora biti vakcinisana protiv bjesnila, najmanje 30 dana prije dolaska u Iran.

Zabranjen je unos oružja, alkohola, narkotika, pornografskog materijala, video i audio materijala, svinjskog mesa, kockarskih predmeta kao i materijala koji negativno tretiraju Iran. Kazna za konzumiranje i krijumčarenje narkotika je smrtna kazna.

Pri izlasku iz Irana, putnici mogu iznijeti: jedan ručno tkani tepih u veličini do najviše 12 m2, predmete od srebra, bez dragog kamenja, do 3kg; predmete od zlata, bez dragog kamenja, do 150 grama; 10 kg pistacija, te najviše 200 gr šafrana.

Zabranjeno je iznositi antikvitete, originalna umjetnička djela, knjige pisane rukom, litografije, kaligrafska djela, minijaturne umjetničke predmete, kao i antički kovani novac.

Kreditne kartice ne vrijede u Iranu, pa je potrebno ponijeti eure u gotivini i tamo izvršiti konverziju u lokalnu valutu, iranski rijal.

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

scroll to top