Iz Tuzle na desetodnevno putovanje Baltikom – 38 euro

31⁄01⁄2018 Tuzla – Riga – 10 dana –  11⁄02⁄2018 Gdanjsk – Tuzla 

Latvija, Litvanija, ruska enklava Kalinjingrad i poljski Gdanjsk, u 10 dana vam zvuče kao dobra avantura? Nama isto! Doživjeti Baltik i svu njegovu raskošnu ljepotu u februaru je dovoljan razlog ovog putovanja. Za one koji uvijek traže “još” tu je kuhano vino.

Iz Tuzle je moguće otići do Vilniusa ili Gdanjska, ali nama je puno interesantnije kada putujemo imati “protočno” putovanje nego statično. Pod protočnim mislim na to da sletimo u grad A, provedemo neko vrijeme tu, usput stanemo još u par mjesta, i vratimo se iz grada B. Možda je ovo napredna verzija za neke, pa ćemo ubuduće imati i jednih i drugih putovanja kroz svoje objave.

Nego, vratimo se na Baltik.
Putovanje je iz Tuzle za Rigu, sa presjedanjem u Dortmundu, povratak iz Gdanjska preko Štokholma. Vrijeme čekanja na aerodromima je solidno, 6 odnosno 8 sati nije strašno. Tokom zimskog perioda bolje je kada je vrijeme između letova malo duže zbog vremenskih uslova i njihovog utjecaja na odvijanje prometa.

Povratak je u nedjelju navečer pa svi vi vrijedni radni ljudi možete stići u ponedjeljak na posao.

Riga je najveći grad u baltičkim državama i prijestolnica Latvije. Riga ima predivan stari grad sa zanimljivom arhitekturom, te brojnim crkvama i muzejima. Takođe poznata je po najvećoj „kolekciji“ zgrada tzv. Art Nouveau arhitekture koje svojim bogato dekorisanim fasadama ostavljaju bez daha. Pored toga, u Rigi možete uživati u idiličnim malim parkovima, šetnji pored rijeke Daugave i razgledanju spomenika iz različitih istorijskih epoha.

Neću sada zalaziti dalje u detalje kako putovati između Rige i Gdanjska, jer je bezbroj načina, i svaki od njih nosi nešto svoje zašto baš njega odabrati. Sigurno je pitanje da li se spustiti do Kaunasa ili čak do Vilniusa, što bih svakako preporučio. Nigdje na svijetu nisam pio bolje pivo nego u Kaunasu. A ni bolju divljač jeo. Noćni život Kaunasa a pogotovo Vilniusa je vrijedan posjete ovim gradovima.

Kalinjingrad je administrativno središte ruske enklave smještene između Litvanije i Poljske. Također, najveća je ruska pomorska baza na Baltiku. Mislim da bi ga vrijedilo posjetiti na putu do Gdanjska.

Zadnji ali ništa manje vrijedan pažnje, Gdanjsk.
Gdanjsk je šesti po veličini grad u Poljskoj i veoma značajan kulturni, ekonomski, komunikacioni i turistički centar u državi. U savremenoj historiji je upisan kao mjesto početka drugog svjetskog rata, to na taj način što je Hitler inscenirao napad poljske vojske na radio-stanicu Gleiwitz (Gliwice). Grad je pun historijskog naslijeđa, prirodnih ljepota, restorana i klubova ne može biti dosadan.

Sretan put!

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

scroll to top