Japan (Tokyo) – Zemlja izlazećeg sunca od 454 euro

Sa dolaskom Qatar Airwaysa u Sarajevo, otvorila nam se čitava lepeza destinacija koje su do sada bile prekomplikovane ili preskupe. Najčešće oboje. Naravno da je previše platiti 800-1000 eura samo za kartu, i presjedati 2-3 puta samo u jednom smjeru. Sa QA ste već jednom nogom na istoku, hop Doha, off Tokio! I to za 454 euro.

Sarajevo – Tokio (11.05 – 21.05)

Presjedanje nije zahtjevno, 7:25 u polasku, i 2:25 u povratku, sasvim zvuči okej. Malo lunjanja u polasku po aerodromu u Dohi, i brzo to prođe. Letovi su povezani, pa ne trebate brinuti za prtljag. Svi troškovi su uračunati u cijenu karte.

Odmah po dolasku uzmete kartu za voz. To je prvo iskustvo koje će vas fascinirati. Mirnoća i savršen red u japanskim vozovima, pored svima poznate tačnosti i brzine.

Smještaj može biti skup i jeftin. Skup – standardni hoteli ili ryokan, donedavno tip isključivo tradicionalnog smještaja, cjenovno u rangu hotela, no u današnje vrijeme najviše ćete pod tim imenom nailaziti na manje obiteljske hotele s mogućnošću izbora između zapadnjački (washitsu) ili izvorno japanski (yushitsu) uređenih soba. Najjeftinija varijanta smještaja je svakako hostel. Najjeftinije ćete uloviti već od 10-tak euro po osobi i noći. Prespavati možete čak i u karaoke barovima. Ili čak u internet ili manga-cafeu.

Od hrane uz obavezni SUSHI, probajte KARERAISU – sastoji se od pikantnog umaka od curryja, prelivenog preko kuhane riže, ili YAKITORI – piletina pečena s pikantnim začinima, servirana poput ražnjića, često u kombinaciji s povrćem. Tu je i TEMPURA – pohane pljeskavice od plodova mora i povrća, oblikovane u izgled ribe.

Od država bivše Jugoslavije, državljani Bosne i Hercegovine, te Crne Gore moraju imati turističke vize. Za državljane BiH viza se izdaje u Sarajevu, procedura je jednostavna, te ista košta 25 euro.

Kako još dodatno uštedjeti na smještaju?

Registrujte se preko nas na AIRBNB i ostvarite 20 eura kredita koji možete potrošiti prilikom prve rezervacije. https://goo.gl/Nd9acN
Cijene iznajmljivanja sobe u Tokiju polazi već od 20 eura za dvije osobe. Sa ovim popustom možete uštedjeti na smještaju minimalno za jedan dan. Čak i ukoliko niste planirali sada putovati registracijom osiguravate popust na svom računu, kad god odlučite da prvi put izvršite rezervaciju preko AIRBNB-a.

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

scroll to top