Kazahstan – Astana & Almaty iz Podgorice 100 euro

Ovo je jedno od onih netipičnih putovanja za koje kada kažete svojim prijateljima i porodici, svi će dignuti obrvu i pitati vas: “A zašto baš Kazahstan”? I mnoga druga pitanja. Vjerujemo da vaša saznanja o Kazahstanu nisu velika, kao ni prosječnog stanovnika Balkana. Osim što znamo da se nalazi negdje između Europe i Azije, da je bivša sovjetska republika, i da je relativno bogata zemlja zahvaljujući nafti. Vi koji pratite nogomet možda ste upratili dva najveća kazahstanska kluba: Astana i Kairat iz Almatija. Dodajte u komentar šta ste još znali o Kazahstanu prije ove objave. Ono što vas moramo razočarati je da Borat nema skoro nikakve veze sa Kazahstanom niti opisuje realno stanje u ovoj državi. Bar smo tako čuli od onih koji su bili u devetoj po veličini zemlji na svijetu.

preuzeto sa TRAVELLINGOVEN bloga

Astana – na kazahskom znači: „Glavni grad“. Ranije je ovaj grad imao više naziva: Akmola, Akmolinsk, Celinograd i Akvmola. Status glavnog grada i promjenu imena je dobio 1997 godine. Prije toga ovaj grad u centru Kazahstana nije imao značajniju administrativnu niti privrednu moć. Prije njega, funkciju glavnog grada je imao Almaty. Zbog centralnog položaja Astane, ali i opasnosti od zemljotresa u Almaty, prijestolnica Kazahstana je pomjerena baš ovamo. Šta ćete prvo primjetiti kada dođete u Astanu su nevjerovatne građevine. Japanski arhitekt Kurokawa Kisho radio je na urbanizmu i podigao brojne vladine palače od stakla i betona, između ostalog i Palaču vlade. Slavni britanski arhitekt Norman Foster projektirao je Palaču mira i pomirenja, – piramidu od stakla i čelika visoku 62 metra, u kojoj je smještena opera i biblioteka. Šta je još bitno napomenuti je to da je Astana drugi najhladniji grad na svijetu, odmah iza Ulaanbaatara u Mongoliji. Imajte to na umu kada planirate vaše putovanje.

21/03 Podgorica – Astana; Astana – Budimpešta 28/03 (100 euro)

21.03.2018 Podgorica – Budimpešta – Podgorica 29.03.2018 – 19 EURO 
22.03.2018 Budimpešta – Astana – Budimpešta 28.03.2018 – 91 EURO

Kombinacija letova iz Podgorice nije najjednostavnija, uključuje jedan dan proveden u Budimpešti prilikom odlaska, i 9 sati noćnog layovera prilikom povratka. Ovaj dan u Budimpešti se vrijedi iskoristiti za obilazak grada i uživanje u svim ljepotama koje Budimpešta može ponuditi. Prilikom povratka preporučujemo da odmorite na aerodromu s obzirom da kasno slijećete, par sati sna na aerodromskim stolicama ćete preživjeti. Zbog noćnog termina aerodrom bi trebao biti više nego prazan, pa bi trebalo biti lako naći praznih par stolica za ispružiti se. S obzirom da je budimpeštanski aerodrom jedan od većih u Europi, otvoren je cijelu noć, sa dva 24h restorana (oba smještena na terminalu 2B). WiFi je također dostupan na cijelom aerodromu u trajanju od 2 sata besplatno. Za one koji ne štede novac i žele komfor, tu je 5 Loungeva raspoređenih na oba terminala: Platinum, Menzies, SkyCourt. Detalje pronađite na stranici: Budimpeštanski aerodrom.

S obzirom da se nekima Podgorica čini dalje nego što jeste, nedavno smo putovali sa podgoričkog aerodroma i apsolutno smo bili zadovoljni. Isred aerodroma se nalazi privatni parking gdje je moguće ostaviti automobil tokom vašeg putovanja. Cijena je više nego povoljna od svega 2,5 euro/dan. Ljubazni domaćini će vas odbaciti do aerodroma, i doći po vas kada sletite, iako je aerodrom udaljen svega par stotina metara.

Inače, cijene letova sa Balkana prema Kazahstanu su: iz Sarajeva oko 290 eura, iz Tivta 450 eura, Beograda 380 eura,i tako dalje.

preuzeto sa TRAVELLINGOVEN bloga

Pojedine informacije i fotografije su preuzete sa bloga TRAVELLINGOVEN koju svakako preporučujemo da posjetite, pored zanimljivih putopisa naći ćete super cool recepte od kojih bih izdvojili slatki kruh od jabuka i mrkve koji smo pravili prije par dana. Ne samo da volimo putovati, nego i dobro jesti 😉

S obzirom da su temperature niske kako smo već spomenuli, ne bismo baš preporučili putovanja tokom zime – “zime”, pa gledamo kasnije datume:

26/05 Sarajevo – Almaty; Astana – Sarajevo 03/06 (224 euro)

Iz Sarajeva se preko Istanbula stigne do Almatija, sa povratkom iz Astane za 200-tinjak eura. Termin je majsko-junski, pa se ne morate plašiti niskih temperatura. Povratak preko Budimpešte sa layoverom od 16 sati, za koji vrijedi uzeti hotel u Budimpešti. S obzirom da Pegasus nedozvoljava trajne linkove nismo u mogućnosti podijeliti s vama link za ovo putovanja, ali možete ručno unijeti datume i vaše odredište kao na fotografiji ispod.

Za putovanje između Astane i Almatija preporučujemo voz, proći ćete kroz pola Kazahstana, vidjeti neodoljive pejsaže stepe, i ugodno putovati. Cijene karata zavise od termina, sjedišta i datuma samog putovanja i kreću se između 18-28 eura u jednom smjeru.

Za državljane Bosne i Hercegovine i Crne Gore je potrebna viza za posjetu Kazahstanu, dok za državljane Hrvatske, Srbije i Slovenije nije za boravke do 30 dana.

Cijene smještaja istražite na sljedećim linkovima:

Astana – Smještaj
Almaty – Smještaj

Sretan put!

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

scroll to top