Booking.com

Sarajevo, Beograd ili Zagreb – Sejšeli (oktobar – novembar 2018)

Ojjj na šta vi nas tjerate… Dobili smo molbu da pronađemo let za Sejšele u oktobru ili novembru 2018-te godine. I sad nam cure bale iz usta po tastaturi.
Sejšeli su ostrvska država u zapadnom Indijskom okeanu, udaljena oko 1.600 km od obale Afrike, sjeveroistočno od Madagaskara. Okružuju ih sljedeće ostrvske države i teritoriji: Mauricijus i Reunion na jugu, Komori na jugozapadu i Maldivi na sjeveroistoku. Arapski trgovci su bili prvi koji su ugledali tada nenaseljene Sejšele, a prvi Evropljani koji su stupili na ova ostrva su bili Portugalci 1505. godine. Francuzi su preuzeli kontrolu nad ostrva 1756. godine i nazvali ih Sejšeli po tadašnjem francuskom ministru financija Jean Moreau de Sechellesu. Britanci su preuzeli kontrolu nad ostrvima 1814. godine. Od 1976. godine Sejšeli su nezavisna država i članica Commonwealtha i Frankofonije.
Možete zamisliti kakav se onda sve utjecaj može primjetiti na ovom divnom otoku?

Sejšeli se sastoje od 115 otoka u Indijskom okeanu, od kojih su 33 naseljena. Otoci koji čine srce arhipelaga (Mahé, Praslin, La Digue) su zapravo mikrokontinenti. Nisu ni koraljnog ni vulkanskog porijekla, nego se sastoje od granita. Ostala ostrva su većinom koraljnog porijekla. Glavni grad Victoria se nalazi na otoku Mahé na kojem živi 80% stanovništva Sejšela. Na istom otoku se nalazi i najviši vrh Sejšela, Morne Seychellois visok 905 metara.

Budući da ne postoje domoroci na Sejšelima, lokalno stanovništvo se sastoji od useljenika. Većinom su to Francuzi, Afrikanci, Indijci i Kinezi. Francuski i engleski su službeni jezici u državi zajedno sa Sejšelskim kreolskim, koji je nastao iz francuskog jezika. Većina stanovništva su kršćani, od kojih je najveći broj katoličke vjeroispovjesti.

Sve super, sve cool, ali kako do tamo? E pa… Ovo nije jeftino putovanje, da se odmah razumijemo. Inače, cijena karte iznosi od 700 – 1000 eura, s obzirom da postoji samo jedan aerodrom na cjelim Sejšelima. I ništa oko njih miljama daleko. Uvijek kada treba bookirati neki “daleki” let prvo što provjerim su stranice najbolje svjetske aviokompanije Qatar Airways. Imaju najbolje cijene i najbolju uslugu. I lete svugdje.

Dakle, u periodu Oktobra, Novembra, kada je generalno najbolje posjetiti ovu destinaciju cijene su oko 570 eura.

Sarajevo – Otok Mahe 12 – 23.10.2018

Beograd – Otok Mahe 12 – 23.10.2018

Zagreb – Otok Mahe 03 – 13.11.2018

Smještaj potražite na sljedećoj stranici: Booking Sejšeli

Sretan put!

Share this post

Booking.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

scroll to top