Sarajevo – Tel Aviv 169 eura

Vrijeme u Izraelu tokom februara je prilično ugodno, od 10 do 18°C, sa prosječnom dnevnom temperaturom od 13°C. Više o vremenu u Izraelu možete pronaći ovdje – vrijeme u Izraelu. Februar vrijeme Izrael - holiday-weather.com
Avionom iz Sarajeva do Istanbula, presjedanje za Tel Aviv. Istim putem nazad. Cijena je 169 eura. Karte rezervišete direktno na stranicama Pegasusa – Dostupni su razni datumi i dužina trajanja puta (npr 5 ili 8 dana) ali ovi najjeftiniji (169 eura) su u tokom decembra 2017 i februara 2018.

Tel Aviv je nastao je 1909. godine na mjestu jedne od najstarijih luka na svijetu Jaffe, koja je danas samo jedan kvart Tel Aviva. U užem dijelu grada živi oko pola miliona ljudi, a u širem skoro 4 miliona, što predstavlja polovinu populacije Izraela. Da li idete u Izrael da se provedete ili je vaš razlog posjete vjerski turizam, zavisi gdje ćete ići i što ćete raditi. Izraelci u šali kažu da se „u Haifi radi, u Jeruzalemu moli, a u Tel Avivu zabavlja“.

Tel Aviv je poznat po tome što je struktura stanovništva vrlo mlada. Navodno je starosni prosjek 34 godine. Mnoštvo ispunjenih barova, restorana, ulica pune mladih. Zvuči dobro?
Međutim, ono što vas može iznenaditi jeste prisustvo vojske posvuda. Vojni rok za muškarce je tri godine, za žene dvije (točnije 21 mjesec). Pošto prema izraelskom vojnom pravilu vojnik nikada ne ostavlja svoje oružje, svakodnevno u gradu, restoranima, trgovinama, autobusima srećete mladiće i djevojke u uniformama i puškama na leđima! Ipak, najmanje sukoba i napetosti između Židova i Arapa od svih gradova se osjeti baš tu u Tel Avivu.

Jeruzalem je od Tel Aviva udaljen nešto više od 60 kilometara. Autobusi voze skoro svakih 20-ak minuta i vrlo se jednostavno prebaciti javnim prijevozom između ta dva grada.

I bitna napomena, ako planirate putovati u jednu ovih zemalja: Sirija, Iran, Libanon, Jemen, Sudan, Saudijska Arabija, Libija, Kuvajt, Alžir, zamolite izraelskog službenika da vam ne udari pečat u pasoš, u suprotnom nećete moći ući u spomenute zemlje zbog diplomatskog konflikta koji traje između ovih zemalja i Izraela.

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

scroll to top