Šta je važno ako želite putovati jeftino?

Šta je važno ako želite putovati jeftino?

Svako od vas može otputovati za male pare i počastiti se nekom egzotičnom destinacijom. Ali kako?
Najvažnije, morate biti fleksibilni. Što vam je manje fiksnih stvari postavljeno lakše ćete doći do vašeg cilja sa manje para. Što ste više fleksibilni manje ćete platiti. Sasvim prosta jednačina.

Datum polaska vam nije bitan nego možete reći: želim otputovati negdje na proljeće 2018. Ok, to olakšava stvari.

Niste striktni kada je u pitanju vaša polazna tačka. Živite u Sarajevu, ali vam je prihvatljivo da putujete i iz ostalih gradova u krugu 300km, uključujući Zagreb, Beograd, Split, Dubrovnik.

Nemate određenu destinaciju na pameti nego širi geografski pojam. Npr. želite posjetiti Lisabon ali vam je ok da sletite i u Porto i da vaš povratni let bude iz Fara? Veliku razliku u traženju jeftinih karata pravi ova fleksibilnost da se polazna tačka može razlikovati od one tačke na koju se vraćate. Npr. krenete iz Tuzle, a u povratku sletite u Sarajevo. “OPEN JAW” putovanja daju najbolje rezultate kada su u pitanju jeftine karte, jer tražimo najjeftiniju kombinaciju između raznih gradova.

Dodavanje +dana u vaše putovanje. S obzirom kako je naša regija loše povezana sa direktnim letovima, morate pristati na kompromis presjedanja. Međutim, u ovom slučaju vaše presjedanje uključuje layover duži od 20 sati. Ukoliko vam je opcija da provedete jednu noć u Budimpešti ili Briselu prihvatljiva to može umanjiti vaše troškove karte za iznos veći od toga koliko će vas koštati taj dodatni dan. S druge strane, vaše putovanje ce biti obogaćeno jos jednim gradom kojeg ćete vidjeti. Zar to i nije cilj? Da vidite i doživite što više? Ekstra dan(i) mogu biti dodani na obje strane, prilikom odlaska i dolaska. Evo jedan primjer za one manje upućene: Letimo iz Sarajeva za Pariz, imamo presjedanje u Budimpešti u trajanju od 1 dana, nakon par dana u Parizu, vraćamo se iz Lyona za Sarajevo, ali presjedamo u Kelnu, u trajanju od 2 dana.

Optimizacija prtljaga – kada jednom otputujete samo sa ručnim prtljagom uvidjet ćete da ste do sada samo bezveze nosali suvišne stvari na vaš odmor. Izaberite odjeću koja je multifunkcionalna i praktična za različite situacije i vremenske uslove. Teže i glomaznije stvari obucite na sebe, a lakše spakujte u ruksak. U prosjeku kofer na jeftinim letovima košta 20-30€. Za povratne letove sa presjedanjem to je oko 100€ za kofer. Ako je cijena karte ispod 100€ zar stvarno želite baciti 100€ tek tako? Ako sad klimate glavom i govorite kako ne možete bez pola svog ormara provesti 5 dana u Berlinu, onda nismo na istim talasnim dužinama.

Planiranje putovanja može biti first ili last minute deal, i tu generalno nema nekog pravila. Ono što je sigurno je da se ne možete pouzdati da će neko putovanje biti jeftinije nego što je sad. Bitna je samo brzina reakcije. Vaša omiljena stranica za jeftina putovanja je objavila nevjerovatan post, i svaki detalj vam odgovara – ne gubite ni sekunde, rezervišite odmah. Postoje mnogi razlozi zašto je neka karta jeftina. Neki od najčešći su: greška aviokompanije prilikom objavljivanja cijena, promo cijena na određeni broj karata, ili promo periodi prodaje, npr. popust od 40% i slično. Većinom jeftine karte traju između nekoliko sati i par dana.

Isplanirajte osnovne popratne stvari na svom putovanju: smještaj i prevoz između gradova. Ok, ne morate i ne trebate znati baš sve tri mjeseca unaprijed, ali nakon što kupite avio kartu, odlučite koliko dana provodite u kojem gradu. Rezervirajte smještaj sa besplatnom opcijom otkazivanja, i ugrabite prve jeftine karte za autobus ili voz. Možda će vam ovo ubiti romantiku putovanja, ali će vam uštedjeti pola novca. Dodatno, kada budete na putovanju ništa ne morate brinuti već pratite svoj plan koji ste prethodno pripremili.

Nadam se da će vam ove jednostavne smjernice olakšati putovanje i omogućiti da vaš novac vrijedi više. Bon voyage!

Share this post

2 Replies to “Šta je važno ako želite putovati jeftino?”

  1. Amir napisao:

    Ovo je super

  2. Selma napisao:

    Puno mi pomažu ovi savjeti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

scroll to top